Töltött káposzta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg savanyú káposzta (fél kg szálas, fél kg levél)
  • 70 dkg darált sertéshús
  • 20 dkg rizs
  • 5 dkg szalonna
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 teáskanál pirospaprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • bors

Elkészítése:

A káposztaleveleket hideg vízben átmossuk, hogy ne legyenek túl savanyúak. Levágjuk róluk a vastagabb eres részeket, majd félretesszük őket.

A szalonnát vágjuk apró kockákra, pirítsuk meg, majd a pörcöt keverjük hozzá a darált húshoz. A hagymát aprítsd fel, és a szalonna zsírjában dinszteljük meg. Rászórjuk a pirospaprikát, és ezt is keverjük hozzá a darált húshoz.

Ezután forgassuk bele a húsba a zúzott fokhagymát, a rizst, és ízesítsük sóval, borssal. A masszát dolgozzuk össze alaposan, és kanalazzuk rá a káposztalevelek közepére. A hosszú széleket hajtsuk rá a töltelék tetejére mind a két oldalról, majd tekerjük fel a káposztát.

Egy nagyobb lábas aljába szórjuk bele az aprított káposztalevelek felét. Fektessük rá a kis batyukat, öntsük fel egy-két pohár vízzel, és a tetejükre szórjuk rá a megmaradt apró káposztaleveleket. Fedő alatt, alacsony lángon főzzük puhára a káposztát körülbelül egy óra alatt.