Karfiol muszaka

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 közepes  karfiol
  • 80 dkg burgonya
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 közepes paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 5 ek napraforgó olaj

Mártáshoz:

  • 3 ek finomliszt
  • 10 dkg sajt
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg margarin
  • 1,5 dl tej
  • 1 kk só

Elkészítése:

A rózsáira szedett karfiolt sós vízbe megfőzzük, leszűrjük, és a főzőlevet félretesszük.

A burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk, és sós vízbe megfőzzük, majd leszűrjük.

Felhevített olajon a húst pár percig pirítjuk. Ízesítjük apróra vágott vörös- és fokhagymával, hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát. Beletesszük a felkockázott paradicsomot, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, fűszerezzük. Felengedjük 1,5 dl vízzel, és készre főzzük.

A mártáshoz forró margarinon megpirítjuk a lisztet. Apránként hozzáadjuk a tej és  3,5 dl karfiol főzőlé keverékét. Simára keverjük, és sűrűsödésig főzzük.

Levesszük a tűzről, belereszeljük a sajtot, ízlés szerint fűszerezzük. Langyosra hűtjük, végül belekeverjük a tojássárgákat.

Olajjal kikent közepes tepsibe terítjük a burgonyát. Erre kerül a húsragu és a mártás fele, erre a karfiol, majd a maradék mártás.

Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 40 percig sütjük.