Angyalszem

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 kk sütőpor
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg margarin
  • 3 tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 vaníliás cukor

A lekenéshez:

  • 1 tojásfehérje

A hempergetéshez:

  • 1 ek kristálycukor
  • 5 dkg durvára tört dió

A töltéshez:

  • 3-4 ek lekvár

Elkészítése:

A tojássárgákat és az egész tojást a cukrokkal, margarinnal, reszelt citromhéjjal krémesre keverjük. A lisztet a sütőporral elkeverjük, és a krémes-habos masszával összegyúrjuk. A tésztát fóliába csomagolva hűtőbe tesszük 1-2 órára, vagy a fagyasztóba bő fél órára. A lehűlt tésztát két részre osztjuk.

Dió nagyságú gombócokat gömbölyítünk, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk 3-4 cm távolságra egymástól. Egy fakanál végével a golyók közepét benyomjuk.

Egy ecsettel körben tojásfehérjével lekenjük, és darabos dióval megszórjuk.

A másik fele tésztánál is dió nagyságú golyókat gömbölyítünk, először tojásfehérjébe, utána kristálycukorba mártjuk. Ezeket is sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, fakanállal benyomjuk a közepét, és 190 fokon 12-14 perc alatt szép világosra sütjük.

Még a forrón lekvárt csepegtünk a lyukakba.

Tipp:

Fémdobozba téve sokáig eláll.