Libaleves

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg libaaprólék (nyak, szív, zúza, láb, szárnytő)
  • 1 liba far-hát
  • 1 vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 1 karalábé
  • 1 zeller
  • 10 szem bors
  • kis darab kelkáposzta
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 szál zellerzöld
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 tk szárított lestyán

Elkészítése:

A felesleges hájtól, zsiradéktól megtisztított húst feldaraboljuk. A far-hátat 2-3 darabba vágjuk, a zúzát centis kockákra, a nyakat 2-3 centis darabokra.

A megmosott húst 2 liter hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, a habját leszedjük, sózzuk, beleszórjuk a szemes borsot, hozzáadjuk a vöröshagymát egyben, a fokhagymát, a megtisztított és nagyobb darabokra vágott zöldségeket, a kelkáposzta darabot, a zellerzöldet és a felezett paprikát, paradicsomot. 2 órán át gyöngyöző forrással főzzük.

Ha kész, leszűrjük, a lébe szórjuk a lestyánt és a felaprított petrezselyemzöldet.

A levest cérnametélttel tálaljuk, a zöldségeket és a főtt húst külön kínáljuk.

Tipp:

Ezt, és a kacsahúslevest eleve jobban zöldségelem, mert a fele húst és zöldséget félreteszem ludas kásának.