Hozzávalók:
Előfőzéshez:
Pörkölthöz:
Elkészítése:
Az előfőzéshez használhatunk kuktát. A pacalt hideg vízben jól kimossuk, és bő vízben feltesszük főni a szemes borssal és babérlevéllel együtt. Ha felforrt, a habot leszedjük, és lecsukjuk a kukta fedelét. 50 percet fütyültetjük, majd amikor már kinyitható a kukta fedele, kivesszük a pacalt, hideg vízzel leöblítjük, és felcsíkozzuk.
A pörköltalaphoz a kockára vágott hagymát zsíron megdinszteljük, rádobjuk az áttört fokhagymát, az összevágott paradicsomot és paprikát. (Télen megfelel helyette a lecsó.) Megszórjuk pirospaprikával, fűszerekkel, és aláöntjük a bort.
Ekkor beletesszük a pacalt, megsózzuk, és felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Lefedve 30 percet főzzük. Időnként megkeverjük, ha elfőtte a levét, vízzel pótoljuk.
Főtt burgonyával tálaljuk, mellé friss, házi kenyeret kínáljunk.
Amennyiben előfőzött fagyasztott pacalt használunk, a felolvasztás után ezt adjuk a pörkölt alaphoz.