Kossuth kifli vagy diós félhold

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 5 tojás
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg vaj
  • 1,5 citrom reszelt héja
  • 2 ek rum
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1 csipet só
  • 1 mk sütőpor

Tetejére:

  • 15 dkg durvára vágott dió
  • 2-3 ek porcukor

Elkészítése:

Először egy 30×20 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, vagy kikenjük zsiradékkal, és beszórjuk liszttel. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval.  A cukrot habosra keverjük a lágy vajjal, majd egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat is, mindet alaposan elkeverve. Végül belekeverjük a reszelt citromhéjat, rumot és a vaníliát.
Hozzáadagoljuk a sütőporral elkevert lisztet, alaposan beledolgozzuk a masszába, majd a tojásfehérje habot is hozzáforgatjuk óvatosan, hogy ne törjön össze.

A masszát belesimítjuk az előkészített tepsibe, majd a tetejét meghintjük a porcukorral elkevert, durvára vágott dióval. Az előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25-30 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha a tészta megsült, hagyjuk a sütőben langyosra hűlni, majd egy közepes fánk szaggatóval, vagy pohárral félholdakat szaggatunk belőle. Mindig annyit, amennyi éppen elfogy, a többit pedig letakarva tároljuk, így nem szárad ki.