Mazsolás-narancsos kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 dl tej
  • 1 kk cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 30 dkg finomliszt
  • 30 dkg rétesliszt
  • 1 mk só
  • 1 narancs héja
  • 2 dl narancslé
  • 2 tojás
  • 6 dkg olvasztott margarin
  • 10 dkg mazsola

Kenéshez:

  • 1 tojás

Elkészítése:

A tejet a cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és kb. 15 perc alatt felfuttatjuk.

A lisztet egy nagy tálba tesszük. Belekerül a só, a narancs héja, narancslé, tojások, az olvasztott margarin, majd a felfuttatott élesztő. Jól összedolgozzuk. A vége felé a mazsolát is belegyúrjuk.

Letakarva meleg helyen kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

Ezután a tésztát lisztezett gyúrólapra borítjuk, három részre osztjuk. Egyenként vékony rudakká sodorjuk, majd hármas fonással összefonjuk, s betesszük a sütőpapírral bélelt formába.

A tetejét megkenjük a felvert tojással, és még 30 percig kelesztjük, majd mehet a sütőbe. Kb. 50-60 perc alatt 170 fokon készre sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük.)

Amikor kihűl, deszkára borítjuk, meghintjük porcukorral, és ujjnyi vastagon felszeleteljük.