Virslis roló

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1 nagy adag maradék krumplipüré
  • 50-60 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1 púpos ek tejföl
  • 1 ek sertészsír
  • 30 g élesztő
  • 1 tk só
  • langyos tej
  • 1 felvert tojás a kenéshez
  • magvak a díszítéshez
  • 75 dkg füstölt virsli (kb. 16-18 db)

Elkészítése:

A lisztben elmorzsoljuk a krumplipürét és a sót. A közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a tejfölt, a zsírt, a tojást, elmorzsoljuk az élesztőt, és felöntjük 1-1,5 dl langyos tejjel.

Kis idő múlva – miután az élesztő akcióba lendült, jól összedolgozzuk a tésztát. Ha kell, egy kevés tejjel lágyítjuk, és szép sima gombóccá gyúrjuk. Letakarva 30-40 percet pihentetjük!

Ezalatt a virslikről leszedjük a héját (kivéve ha juhbeles) és félretesszük.

Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, kb. 3-4 centi széles csíkokra vágjuk (a hossza legyen minimum a virsli hosszának kétszerese), és srégen tartva rátekerjük a virslikre, hogy szép guszta rolókat kapjunk!

Sütőpapírral bélelt lemezre téve megkenjük felvert tojással, megszórjuk magokkal, picit meg is sózhatjuk, és előmelegített sütőben 190 fokon kb. 15-18 perc alatt szép pirosra sütjük.

Majonézzel, mustárral, ill. ketchuppal kínáljuk!