Apácafánk vanília sodóval

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

A fánkhoz:

  • 1 bögre víz
  • 1 bögre liszt
  • 1 ek vaj vagy zsír
  • 2 tojás
  • olaj a sütéshez

A sodóhoz:

  • 2 tojás
  • 8 ek cukor
  • 2 dl tej
  • 2 ek liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:

Fánk:

A vizet és a vajat/zsírt feltesszük egy kisebb lábasban takarékon forrni. Mikor felforrt, hozzáadjuk a lisztet.
Ezt a masszát addig keverjük, míg el nem válik az edény aljától/oldalától. Ezután levesszük a tűzről, hozzáadjuk a 2 tojást, jól összekeverjük, majd a kezünkkel kis gombócokat formálunk. Kicsit meglapítjuk őket, és forró olajban kisütjük.

Sodó:

A 2 tojássárgáját 6 ek cukorral, a vaníliás cukorral és a 2 dl tejjel simára keverjük, majd hozzáadjuk a 2 ek lisztet. Tűzön állandó kevergetés közben sűrűre főzzük. Ha kész, levesszük a tűzről, a 2 tojásfehérjét 2 ek cukorral kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a a sodóba.

A fánkokat tányéra tesszük, gazdagon meglocsoljuk a mártással, és tálalhatjuk.