Medvehagymás lángos

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 2-2,5 dl víz
  • 1 tk só
  • 2 ek olaj
  • pici cukor
  • medvehagyma (2 marék apróra vágva)

Elkészítése:

A tejet langyosítsuk meg, a felébe tegyünk pici cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Letakarva pár perc alatt hagyjuk felfutni.

Egy tálba tegyük bele a lisztet és a sót, majd keverjük össze. A közepébe egy mélyedést csinálunk, belekanalazzuk az olajat, beleöntjük a maradék tejet, a felfuttatott élesztőt, a langyos víz felét, és az apróra vágott medvehagymát.

Fakanállal elkezdjük keverni és a maradék vizet apránként hozzáöntjük.

Vigyázzunk, hogy a tészta ne legyen se túl kemény, se túl lágy. Ezután jól kidagasztjuk, majd kelesztőtálban kb. egy óra alatt megkelesztjük. (Én fakanállal összekevertem, majd a kenyérsütőgépbe öntöttem a tésztát és ott dagasztottam, és kelesztettem meg.)

Amikor már duplájára kelt a tészta, olajozott tálcára kis halmokat szaggatunk belőle. (Beolajozott kézzel csípjünk le a tésztából és úgy helyezzük a tálcára.) Ezután konyharuhával takarjuk le, és kb. 20 percig még pihentessük.

Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd beolajozott kézzel megformáljuk a tésztát, és belehelyezzük. Mindkét oldalát szép pirosra sütjük, majd lecsepegtetjük, és törlőpapírra kiszedjük.

Tálalás előtt kicsit megsózzuk, tejföllel megkenjük, és reszelt sajttal megszórjuk. Fokhagymával most nem kell megkenni, mert a medvehagymától finom fokhagymás ízt kap.