Mákos pite piskótatetővel

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

A tésztához

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 ek tej
  • csipet só

Töltelék:

  • 25 dkg darált mák
  • 20 dkg kristálycukor
  • 15 dkg piskótamorzsa, vagy darált kekszmorzsa
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 ek jamaicai rum
  • 2 dl tej
  • 1 tk vanília aroma
  • 5 ek baracklekvár

Piskótatető:

  • 1 tojás
  • 1,5 púpozott ek liszt
  • 1 ek víz
  • 1 ek cukor

A tetejére

  • porcukor

Elkészítése:

Linzer tészta:

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd kinyújtjuk 3 mm vastagra, és kibélelünk vele egy sütőpapírral bélelt 32 x 23cm-es sütőlapot. (Sütőpapír hiányában a lap alá csak lisztezni kell, ha teflonos, ha nem, akkor vajazni, és lisztezni is.)

Villával kissé szurkáljuk meg, majd 200 fokos, előmelegített sütőben 5 percig elősütjük. Hagyjuk kihűlni a tésztát, és közben készítsük el a mákos tölteléket.

Töltelék:

A mákot keverjük el a cukorral. A 2 dl tejet forraljuk fel, majd szórjuk bele a mákos-cukros keveréket, és gyors mozdulatokkal keverjük össze. Tegyük bele a citrom reszelt héját, a rumot, az aromát és hagyjuk hűlni. Ha kihűlt, a kekszmorzsát is keverjük bele.

Piskóta:

Az 1 tojás sárgáját 1 ek cukorral és 1 ek vízzel fehéredésig keverjük. A fehérjét pici sóval keményre verjük, és a tojássárgájához adjuk óvatosan, az 1,5 ek liszttel együtt.

Összeállítás:

A kihűlt linzert kenjük meg lekvárral. Egyenletesen osszuk el rajta a mák tölteléket, majd terítsük el a tetején a piskótát. Előmelegített sütőben 170 fokon (alsó-felső sütés) kb. 20 percig sütjük, amíg szép aranysárga nem lesz a piskóta a pitén.

Kihűlés után szeleteljük, porcukorral szórjuk meg. 4 napig eláll.