Bécsi töltött, sült túrós palacsinta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

A palacsintához:

  • 10 dkg finomliszt
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • 2,5 dl tej
  • 1 ek olaj
  • 1 ek rum

A töltelékhez:

  • 50 g puha mazsola
  • 2 ek rum
  • 3 ek lágy vaj/margarin
  • 2 tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 25 dkg tehéntúró
  • 1 citrom reszelt héja

Az öntethez:

  • 1 tojás
  • 30 g porcukor + a szóráshoz
  • 1 tasak (10 g) vaníliás cukor
  • 1 dl tej

Elkészítése:

A palacsintához simára keverjük a lisztet a tejben eldolgozott sóval és tojásokkal, lefedjük, 30 percet pihentetjük, majd hozzáadjuk az olajat és a rumot (ha szükséges, egy kevés buborékos ásvány-/szódavízet is), és forró serpenyőben 8-10 palacsintát sütünk belőle.

A töltelékhez a mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, és meglocsoljuk a rummal. A teljes mennyiségből elvett vajjal/margarinnal vastagon kikenünk egy nem túl mély sütőedényt (ebben fogjuk tálalni).

A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük. A maradék vajat/margarint habosra-krémesre keverjük a porcukorral, az egyenként hozzáadott tojássárgákkal és a túróval. Belereszeljük a gondosan megmosott citrom héját, aztán óvatosan, hogy össze ne törjük (lyukas fakanállal), lazán beledolgozzuk a tojáshabot, végül a mazsolát a rummal együtt.

A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Arányosan elosztva megkenjük a túrókrémmel a palacsintákat, feltekerjük, majd félbevágjuk. A vágott felükkel fölfelé, kissé egymásra csúsztatva-támasztva beleállítjuk a sütőedénybe.

Az öntethez simára-habosra keverjük (botmixerrel) a tojást a porcukorral, a vaníliás cukorral és a tejjel. A palacsinta rakottas tetejére locsoljuk, és a forró sütőben aranybarnára sütjük (20-25 perc).

5 percig pihentetjük, majd megszórjuk porcukorral, és a sütőedényben tálaljuk.