Kukoricalisztes párizsi csirkemell parmezános krumplipürével

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 2 közepes csirkemell filé
  • 1 kk só
  • 20 dkg kukoricaliszt
  • 4 közepes tojás
  • 6-7 dl olaj a sütéshez:

Krumplipüréhez:

  • 1 kg krumpli (tisztítás után mért súly)
  • 0,5 kk só
  • 3 ek tejföl
  • 2,5 ek vaj
  • csipet őrölt szerecsendió
  • 5 dkg reszelt parmezán

Elkészítése:

A megtisztított csirkemelleket vékonyra szeleteljük, majd kiklopfoljuk. Meghintjük sóval és kicsit félretesszük.

Egy lábasban olajat hevítünk.

Két tálat készítünk elő. Az egyikbe szórjuk a kukoricalisztet, a másikba ütjük a tojásokat, amiket egy villával kicsit felverünk.

A húst először megforgatjuk a lisztben, majd a felvert tojásban, ismét a lisztben, majd megint a tojásban.
Picit lecsepegtetjük, majd a felforrósított olajban, közepesnél kicsit kisebb lángon mindkét oldalukat világos barnára sütjük.

Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.

A krumplipüréhez a krumplikat megtisztítjuk, meghámozzuk, vékony csíkokra vágjuk. Bő, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. Hozzáadjuk a vajat, tejfölt és krumpli törővel jól áttörjük. Ízesítjük sóval, őrölt szerecsendióval. Végül beleforgatjuk a reszelt parmezánt (itt érdemes megkóstolni, hogy kíván-e még sót).

A húst a meleg krumplipürével és vegyes vágott savanyúsággal kínáljuk.

Tipp:

Az egyik nagy családi kedvencet készítettem ebédre, a párizsi csirkemellet, de nem finomlisztből, hanem kukoricalisztből. A köreten is kicsit változtattam, a hagyományos krumplipürét egy kevés parmezánnal ízesítettem. Vegyes vágott savanyúság volt a kísérője, ami nem saját készítésű, hanem Párom Anyukájától kaptuk.