Habos-mogyorós szelet

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 14 dkg vaj
  • 24 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 4 tojássárgája
  • 2 tk sütőpor
  • 1 db citrom reszelt héja

A tészta kenéséhez:

  • 20 dkg savanykás lekvár (esetemben baracklekvár)

A habhoz:

  • 20 dkg őrölt mogyoró
  • 4 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor

Elkészítése:
A lisztet a sütőporral elvegyítjük és elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a cukrot, tojássárgát, citromhéjat és jól összegyúrjuk.
Kis időre, kb. 20 percre betesszük a hűtőbe pihenni. A mogyorót kicsit megpirítjuk, majd amennyire lehet ledörgöljük a héját. Nem baj, ha marad rajta valamennyi. Ezt követően ledaráljuk.
A tésztát kinyújtjuk és kikent, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük. Ha nagyon törik a tészta, egyszerűen egyenletes vastagon belenyomkodjuk a tepsibe. Előmelegített sütőben 200 C°-on 10 perc alatt elősütjük a tésztát. Amikor félig megsült, kivesszük a sütőből és megkenjük a lekvárral. A tojásfehérjét felverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot, amivel még egy kicsit tovább verjük, végül belekeverjük az őrölt mogyorót. A mogyorós habot ráterítjük az előzőleg lekvárral megkent tésztára. A sütő hőfokát levesszük 150 C°-ra és a süteményt kb. 15 perc alatt készre sütjük. Amikor kihűlt, éles késsel vékony szeletekre vágva tálaljuk.