Diós csiga

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1/2 csomag vaníliás cukor
  • csipetnyi só
  • 3 evőkanál cukor
  • kb 3 dl tej

Töltelék:

  • 30 dkg darált dió
  • 20 dkg cukor
  • kevés őrölt fahéj
  • annyi tej, hogy jól kenhető masszát kapjunk

Elkészítése:

Az élesztőt langyos tejben, kevés cukorral felfuttatjuk. Keverőtálba tesszük a lisztet, majd hozzáadjuk a tojást, a felfuttatott élesztőt, a csipet sót és kevés cukrot. Annyi tejjel dolgozzuk össze, amennyit felvesz és hozzáadjuk az olvasztott vajat is. Összegyúrjuk, majd 30 percig letakarva kelesztjük.

Elkészítjük a tölteléket darált dióból, a reszelt citromhéjból, a vaníliás cukorból, cukorból és annyi tejből, hogy jól formálható masszát kapjunk.

Fél ujjnyi vastagra nyújtjuk lisztezett deszkán a tésztát és egyenletesen elkenjük rajta a tölteléket. Ezután felcsavarjuk a tésztát, majd bő, ujjnyi vastag szeleteket vágunk belőle.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, köztük nagyobb helyet hagyva, a tetejüket megkenjük felvert tojással és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.