Krémes birskörte leves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 2 szép sárga birs
  • 1 citrom héja és leve
  • csipet só
  • 1 késhegynyi kardamom
  • 1 fahéjrúd
  • 1 csillagánizs
  • 4 szegfűszeg
  • 4 ek barnacukor
  • 1 dl tejszín
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 1 liter víz
  • őrölt fahéj a tetejére

Elkészítése:

A birskörtéket jól megmossuk, a magházukat eltávolítjuk és hasábokra szeleteljük héjastul.

Feltesszük egy fazékban a vízzel, a cukorral, sóval, fűszerekkel, citromlével főni. 5 perc elteltével kiveszünk pár szeletet a tálaláshoz. A fűszereket eltávolítjuk, a tejfölt a keményítővel csomómentesre keverjük, majd a főzőléből kiveszünk a tejfölös keverékbe egy keveset, és azzal is elkeverjük. Beleöntjük a levesbe, és besűrítjük vele.

Hozzáöntjük a tejszínt, és botmixerrel pépesítjük a levest. A végén tesszük bele a citromhéjat. Visszatesszük a levesbe a félretett birsszeleteket, és csészékbe tálaljuk.

Fahéjjal megszórjuk a tetejüket.