Sós torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:
Püré:

  • 2 kg burgonya
  • 150 g tejföl
  • 4 ek lágy vaj
  • só ízlés szerint

Rántott hús:

  • 60 dkg csont nélküli karaj
  • 3 tojás
  • liszt
  • olaj
  • zsemlemorzsa

Fasírt:

  • 50 dkg darált hús
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • éteízesító
  • bors
  • pirospaprika
  • 3 zsemle
  • 1 tojás
  • zsemlemorzsa
  • olaj

Tetejére:

  • 7 szelet császárszalonna
  • ketchup

Elkészítése:

A püré hozzávalóiból a szokásos módon burgonyapürét készítünk. A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk és sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. Még melegen áttörjük, hozzáadjuk a vajat, tejfölt és krémesre keverjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A rántott húst a szokásos módon elkészítjük. A karajt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, kissé kiklopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk. A szokásos módon bepanírozzuk, forró olajban kisütjük és lecsepegtetjük.

A fasírthoz a hagymákat apróra vágjuk, majd kevés olajon megdinszteljük, lehúzzuk a tűzről és megszórjuk pirospaprikával és jól elkeverjük. A húshoz adjuk a hagymás ragut, tojást, fűszereket, a tejbe vagy vízbe áztatott és kinyomkodott zsemléket, majd jól elkeverjük a masszát. Golyókat formázunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban megsütjük.

Egy nagyobb tálat kibélelünk folpackkal, feleöntjük a pörét és jól lenyomkodjuk, hogy felvegye a tál alakját. Kis idő múlva kiborítjuk egy tálcára és lehúzzuk róla a folpackot. A szélét körbetesszük rántott hússal, majd fogpiszkálóval összetűzzük, hogy megtartsa az alakját. Ízlés szerint körbetesszük fasírttal és keveset teszünk a tetejére is.

A szalonna bőrét lehúzzuk, feltekerjük, összetűzzük fogpiszkálóval és forró olajban megsütjük. Kivesszük belőle a fogpiszkálót és a pürébe szúrjuk. Kepchuppal díszíthetjük.