Derelye

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:
Tészta:

  • 1/2 kg burgonya
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 4 kanál liszt
  • 2 kanál gríz
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 5 dkg vaj

Túrókrém:

  • 30 dkg túró
  • 2 ek méz
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 cs vaníliás cukor
  • csipet fahéj
  • levár
  • kevés olaj
  • zsemlemorzsa pirításához

Elkészítése:

A krumplit héjában megfőzzük, kihűlés után meghámozzuk, krumplinyomóval összetörjük. Összedolgozzuk a tojással, a grízzel, az olvasztott vajjal, a vaníliás cukorral és a sóval. Addig gyúrjuk, míg rugalmas tésztát kapunk, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk.

Kis halmokat rakunk rá a közben összekevert túrókrémből vagy más töltelékből, majd a lap másik felét ráhajtjuk és vagy késsel vagy derelyevágóval négyzeteket vágunk a tésztából.

Enyhén sós, lobogó vízben addig főzzük, míg a víz tetejére feljönnek.

Kevés olajon zsemlemorzsát pirítunk, amibe beleforgatjuk a derelyéket. Töltelékként túró, juhtúró mellett, különféle lekvárok, ízek is használhatók.