Rizses-túrós fánkok ribizliöntettel

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
85 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 2,5 dl tej
  • 10 dkg rizs
  • 1 ek vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojás szétválasztva
  • 15 dkg tehéntúró
  • olaj a sütéshez

A ribizliöntethez:

  • 1 fahéjrúd
  • őrölt szegfűszeg
  • cukor ízlés szerint
  • 30 dkg ribizli
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 1 dl víz

Elkészítése:

A tejben megfőzzük a rizst, majd hozzákeverjük az olvasztott vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot, és lehűtjük.
A tojások sárgáját és a túrót is hozzáadjuk, végül beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. A masszából evőkanállal fánkocskákat szaggatunk, és forró olajban kisütjük.

Feltesszük forrni az 1 dl vizet a fűszerekkel meg a cukorral, és illatos fűszerkivonatot készítünk.
Eltávolítjuk a fahéjat, majd hozzáadjuk a gyümölcsöt, amit előzőleg szitán áttörünk, hogy csak a finom leve maradjon, s pár pillanat alatt az egészet összeforraljuk.

A keményítőt 1-2 kanál vízzel simára keverjük, és besűrítjük vele az öntetet.

A kisült fánkokat a ribizliöntettel kínáljuk.