Füstölt ízű sárgaborsókrém-leves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 10 dkg száraz sárgaborsó
  • 1 vöröshagyma
  • 3 babérlevél
  • 1 mk őrölt fehér bors
  • 10 dkg füstölt kolozsvári szalonna (vagy szalonnabőrke, esetleg sonka)
  • 1 dl tejszín
  • 1 kk csilipaprika

Elkészítése:

A sárgaborsót megmossuk és éjszakára beáztatjuk.

A vöröshagymát tisztítás után apró kockára vágjuk, és 2 evőkanál olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a csilipaprikát, a borsot, a babért, majd felöntjük 1 liter vízzel. A borsót újra átmossuk, majd beletesszük a fűszeres vízbe, és jól elkeverjük.

A szalonnát 3 darabra vágjuk és beletesszük a levesbe. Lassú lángon puhára főzzük. Vegyük ki belőle a szalonnát és a babért, majd botmixerrel pürésítsük. A tejszínt elkeverjük benne, és utánasózunk ha szükséges.

A szalonnát apróra vágjuk, és a leveshez kínáljuk, vagy levesgyönggyel koronázzuk meg a csészékben.