Farsangi finomságok

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag gyorsélesztő
  • 5 dkg cukor
  • rum
  • 2 dl langyos tej
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg olvasztott margarin
  • olaj (a sütéshez)
  • porcukor (a szóráshoz)
  • baracklekvár (ízlés szerint)

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit robotgép dagasztójával alaposan kidolgozom, amíg szépen összeáll a tészta. Ne legyen lágy, inkább egy kicsit keményebb állagú. Meleg helyen kelesztjük.

Lisztezett deszkán 5-6 dkg-os darabokat vágunk, és 20 cm-es rudakat sodrunk belőle. A sodort rudakból fonatos fánkokat készítünk, és még 1 órán át hagyjuk kelni.

Forró, bő olajaban kisütjük a fonatokat úgy, hogy az első oldalát fedő alatt süssük, majd vegyük le, fordítsuk meg a fánkfonatokat, és a másik felét már fedő nélkül süssük.

Még melegen szórjuk meg bőven porcukorral kevert vaníliás cukorral, lekvárt téve mellé tálaljuk.