Túrós kalács / Túrós pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

A tésztához :

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg margarin
  • 4 tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 0,5 dl tej
  • 1 kk cukor
  • csipet só

Töltelékhez :

  • 60 dkg túró
  • 25 dkg porcukor
  • 1 ek liszt
  • 4 tojásfehérje
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 2 ek mazsola

Elkészítése:

Ez tulajdonképpen túrós pite, de feleségem nagymamája túrós kalácsnak nevezte. A több évtizeddel ezelőtt leírt recept alapján készül nálunk ma is.

A langyos tejben a cukorral futtassuk fel az élesztőt. Keverjük ki a tojássárgáját a margarinnal, szitáljuk hozzá a lisztet, szórjuk meg egy csipet sóval, és öntsük bele a felfuttatott élesztőt. Alaposan dolgozzuk ki a tésztát, és osszuk két részre.

A töltelékhez a túrót szitán törjük át, keverjük ki a porcukorral, adjuk hozzá a mazsolát, vaníliás cukrot, a citromhéjat, a lisztet és a 4 tojás felvert habját.

Kivajazott, lisztezett tepsibe tegyük az egyik kinyújtott tésztát, borítsuk rá a túrókrémet, simítsuk el, majd tegyük rá a másik kinyújtott tésztalapot. Tetejét szurkáljuk meg villával, és hagyjuk pihenni minimum 1 órát.

Előmelegített sütőben, közepes hőfokon 30–35 perc alatt elkészül. Szeleteléssel várjuk meg míg kihűl, és porcukorral tálaljuk.