Lúdláb torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Piskótához:

  • 3 tojás
  • 70 g cukor
  • 10 g kakaópor
  • 2 ek olaj
  • 70 g finomliszt
  • 1 kk sütőpor

Krémhez:

  • 250 ml tejszín
  • 200 g cukor
  • 200 g vaj
  • 150 g étcsokoládé
  • 1 evőkanál kakaópor
  • meggybefőtt

A tetejére

  • 150 g étcsoki vagy tortabevonó
  • 1,5 ek étolaj
  • koktélcseresznye

Elkészítése:

A krémmel kezdünk. A tejszínt, a cukrot, a vajat, a kakaóport és az étcsokoládét egy lábosban kevergetve felforrósítjuk, amíg minden alkotórész teljesen el nem olvad. Félretesszük, hagyjuk kihűlni.

A piskótalaphoz az egész tojásokat, a cukrot és a kakaót habverővel felverjük, hozzáadjuk az olajat, majd óvatosan beleforgatjuk a lisztet, amiben a sütőport előzőleg elkevertük. Sütőpapírral bélelt 26 cm-es kör alakú tortaformába simítjuk a masszát, és 180 fokra melegített sütőben megsütjük.

Ha kihűlt a piskótalap, kivesszük a formából, lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt. A tortalapot tortatányérra helyezzük és kettévágjuk. A behűtött krémet gépi habverővel habosítjuk, ízlés szerinti mennyiségű meggybefőttet adunk hozzá, és a piskótalapra kenjük.

A csokimázhoz a csokit az étolajjal vízgőz felett megolvasztjuk, ráöntjük a torta tetejére, és kenőkéssel egyenletesen eloszlatjuk.

Koktélcseresznyével diszítjük, mielőtt a csokimáz megszilárdul. Pár órára hűtőbe tesszük.

Forró késpengével kialakíthatjuk a szeleteket, majd ezek mentén felvágjuk.