Hozzávalók:
A szószhoz:
Elkészítése:
A zsemlét hideg vízbe beáztatjuk. Egy közepes méretű hagymát megpucolunk, és apróra kockázunk. A darált húst a jól kinyomkodott zsömlével, az apróra vágott hagymával, 1 tojásfehérjével, 1 tk mustárral, sóval, borssal ízesítjük, majd a masszából nedves kézzel gombócokat formázunk.
Egy hagymát megpucolunk és 4 darab szegfűszeget beleszúrunk. Ezt, és egy babérlevelet 7 dl vízben felrakjuk főni, felforraljuk a vizet, majd a gombócokat belerakjuk és puhára főzzük. A levet szűrővel leszűrjük, de 5 dl-t tegyünk félre.
A szószhoz 3 dkg vajat, vagy margarint megolvasztunk, 3 dkg lisztet hozzáadunk, és addig keverjük, amíg enyhe sárgás színt nem kap.
Az 5 dl leszűrt lét hozzáöntjük, egy kézi habverővel elkeverjük, figyelve arra, hogy nehogy csomós legyen. A szószt felforraljuk, és még 5 percig főzzük.
Egy tojássárgáját 1 dl tejszínnel elkeverünk, majd a szószhoz adjuk (a szószt nem szabad főznünk), nehogy kicsapódjon a tojás.
Egy evőkanál kapribogyót hozzáadunk, sóval, borssal, 1 kávéskanál citromlével ízesítjük, a gombócokat a szószba tesszük és 5 percig állni hagyjuk benne. Párolt rizzsel, szárított kapribogyóval díszítve tálaljuk.