Szilvásgombóc

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 5 ek liszt
  • 2 ek olaj
  • 1 tojás
  • zsemlemorzsa

A töltelékhez:

  • szilva
  • fahéj
  • porcukor

A tálaláshoz: zsemlemorzsa

Elkészítése:

A krumplikat a héjával együtt megfőzzük, lecsöpögtetjük, meghámozzuk, és összetörjük. Összekeverjük a liszttel, a tojással, kevés sóval, az olajjal, majd fél centi vastagra kinyújtjuk deszkán. 5 x 5 cm-es négyzeteket vágunk belőle, majd minden négyzet közepére egy szem fahéjas porcukorba forgatott szilvát (esetleg lekvárt) teszünk.

Összehajtjuk, és lisztes kézzel gombócokat gömbölyítünk belőlük. Lobogó, sós vízbe tesszük a gombócokat és addig főzzük, míg a víz tetejére nem emelkednek.

Tésztaszűrőbe szedem, amiben a lé lecsepeg róla. Kevés olajon zsemlemorzsát pirítunk, és a kifőtt gombócokat meghempergetjük benne. Porcukorral megszórva tálalom.

A szilván kívül mással is tölthető. Reszelt almával, cukrozott túróval, lekvárral, vagy mással, ami eszedbe jut.

Tipp:

A szilván kívül mással is tölthető. Reszelt almával, cukrozott túróval, lekvárral, vagy mással, ami eszedbe jut.