Rókagombaleves húsgombóccal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 10 dkg rókagomba
  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 közepes fehérrépa
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • 1 kávéskanál só
  • 1 késhegynyi frissen őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 2 közepes újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 l csirke alaplé
  • 2 dl víz
  • 3 ek napraforgó olaj

Húsgombóchoz:

  • 10 dkg darált marhahús
  • 1 kávéskanál só
  • 1 késhegynyi bors
  • 1 ek vagdalt petrezselyem
  • 1 tojás
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 1 kis vöröshagyma (reszelve)
  • 1 teáskanál fűszerpaprika

Elkészítése:

A leves elkészítése:

Az olajon megpirítjuk a karikára vágott hagymát, és zúzott fokhagymát, majd a tisztított zöldségeket karikázzuk bele a lábasba. Sózzuk, borsozzuk, megpaprikázzuk, jól összerázzuk, majd felöntjük az alaplével.

Jól felforraljuk a levest, majd takarékra vegyük a lángot, és a mosott, szeletelt rókagombát beledobjuk a levesbe. Ízesítésnek ételízesítőt használjunk.

A leveshez öntsük a vizet, hogy ne forrjon, és vizes kézzel gombócokat formázzunk a húsmasszából a levesbe. Addig főzzük lassú lángon, amíg feljönnek a tetejére, és még 15 percig főzzük.

A kész levest tálaljuk petrezselyemzölddel megszórva.

Húsgombóchoz:

A húshoz keverjük a fűszereket, a reszelt hagymát és a zöldet, meg tojást, és a morzsával jó állagú masszát készítsünk.

Hagyjuk 10 percet pihenni hűtőben.