Hús barnamártással

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
240 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg marhacsont
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 sárgarépa
  • 1 petrezselyem gyökér
  • 1/2 zeller
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 kk paradicsompüré
  • 1 ek liszt
  • 1 kk cukor
  • őrölt bors
  • kakukkfű
  • napraforgóolaj

Elkészítése:

Nagyon időigényes az elkészítése, de megéri. Sült húsok mellé tökéletes, alapvető konyhai mártásféle.

Egy lábasban kevés olajon megpirítjuk a csontokat, de nagyon vigyázunk, hogy le ne égjenek! Mikor egyenletesen megbarnultak, hozzádaraboljuk a hagymát, a répát, a petrezselymet, a zellert, a cukrot, és továbbra is vigyázunk, hogy le ne égjen.

Amikor a cukor már elkezdett karamellizálódni, és elég barna a készülő mártás, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, hozzáadjuk a paradicsompürét, belenyomjuk a fokhagymát, hozzátesszük a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk.

Amikor felforrt, kisebbre vesszük a lángot, és hosszan főzzük. Jó három óra főzés után leszűrjük a levet. Kevés lisztet pirítunk olajon, elkeverjük a barna szószban, megvárjuk, míg besűrűsödik.

Bármilyen főtt, vagy sült hús mellé isteni mártás.