Sonkás rakott tészta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 30 dkg penne vagy makaróni
  • 10 dkg reszelt ementáli, trappista vagy más félkemény sajt
  • 25 dkg sonka reszelve esetleg darálva vagy finomra kockázva (húsvét után készíthető maradék főtt, füstölt sonkából is)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • kevés friss vagy szárított bazsalikom levél
  • só, őrölt bors
  • 200 g tejföl
  • 1 tojás
  • 1 kanál liszt
  • kevés zsemlemorzsa
  • vaj a sütőtál kikenéséhez

Elkészítése:

A tésztát sós, forró vízben félkeményre főzzük.

A sonkát lereszeljük, ledaráljuk, esetleg kockázzuk. Fokhagymanyomóval rányomjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a friss vagy szárított bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk. A tejfölt elkeverjük felvert tojással, liszttel és 3/4 részét hozzáöntjük a sonka keverékéhez.

A tésztával is összekeverjük az egészet, majd a kivajazott, kicsit zsemlemorzsával megszórt sütőtálba öntjük. A tetejére ráöntjük a meghagyott tejfölös mártást és sajtot reszelünk rá.

Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

Tipp:

Rakott ételekhez sűrűn használok zsemlemorzsát, esetleg kinyújtott fehér kenyeret, aminek levágtam a szélét, teszek a tál aljára. Az étel által engedett kevés levet ez összegyűjti, rövid hűlés után könnyebben szeletelhető, és emelhető ki a tálból a kockázott rakott finomság. Mindig sokat adok az étel íze mellett a látványára is, mert akkor jobb az ember étvágya, ha szép amit eléd raknak!