Pozsonyi szemek

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 dkg élesztő
  • 1 dkg só
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 tojássárgája

Töltelékhez

  • 20 dkg mák
  • 15 dkg cukor
  • kevés tej (kb. 50 ml)
  • 2-3 dkg vaj
  • citromhéj reszelve
  • 1 ek vanília aroma

Kenéshez

  • 1 darab tojás

Elkészítése:

A tészta hozzávalóiból géppel egy nem túl lágy tésztát dagasztunk, majd hagyjuk megkelni. A kelesztés után egyenletesen diónagyságú golyókat formázunk belőle.

Zsírpapírral bélelt tepsit készítünk elő, és a golyókat egymástól 5 cm távolságra helyezzük el. Középükbe mélyedést készítünk úgy, hogy az ujjunkkal benyomunk a közepükbe, ami majd a töltelék helyét adja.

A töltelékhez a mákot összekeverjük a cukorral, a reszelt citromhéjjal, a vaníliával, és a vajjal. Elegendő langyos tejet adunk hozzá, hogy összeálljon a massza. Minden tésztafészekbe elegendő tölteléket teszünk úgy, hogy a sütés során, amikor a tészta térfogata nő, az ne folyjon ki.

Ezután tojásfehérjével lekenjük, és 20 percig meleg helyen tovább kelesztjük. Majd tojássárgájával is megkenjük.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük, majd amikor betesszük a tepsit, visszavesszük a hőmérsékletet 180 fokra, és 20 percig sütjük.