Farsangi lekváros fánk

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 400 ml langyos tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 tojás sárgája
  • csipet só
  • 2 evőkanál cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • rum ízlés szerint (segít, hogy ne szívja meg magát olajjal sülés közben)
  • olaj a sütéshez

Elkészítése:

Az élesztőt belemorzsoljuk egy bögrébe vagy tálba és hozzáöntjük a langyos tej felét, egy evőkanál cukrot és egy evőkanál lisztet adunk hozzá. Kicsit megkeverjük és meleg helyen letakarva felfuttatjuk.

A többi hozzávalót egy kelesztőtálba öntjük, majd a felfuttatott élesztőt is belekeverjük. Langyos helyen duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán átgyúrjuk és újra kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kézzel kissé kilapogatjuk, majd kiszaggatjuk és meleg, de nem forró olajban aranybarnára sütjük mindkét oldalát. Lekvárral és porcukorral hintve tálaljuk.

Jó étvágyat!