Savanyúkáposzta húsgombóccal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 80 dkg fehérboros savanyú káposzta
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 10 dkg füstölt kolozsvári szalonna
  • 2-3 babérlevél
  • chili pehely
  • 1 dl étolaj
  • 1-2 ek pirospaprika
  • 40 dkg darált sertéshús
  • 1 csésze rizs
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk őrölt köménymag
  • 1 tk őrölt pirospaprika
  • 2 közepes méretű tojás
  • 1 tk bors
  • 1 tk majoránna
  • borsikafű
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 2 ek étolaj
  • 2 csapott ek liszt
  • 1 mk pirospaprika

A tálaláshoz:

  • ízlés szerint tejföl

Elkészítése:

Az olajon megfuttatjuk a csíkokra vágott szalonnát, beledobjuk az apróra vágott hagymát, üvegesre pároljuk. Meghintjük 1-2 evőkanál pirospaprikával, ráöntünk 1 liter vizet, beletesszük a savanyú káposztát (ha túl savanyú, hideg vízzel öblítsük át), babért, csilipelyhet, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, majd elkezdjük forralni.

Közben a darált húst összekeverjük 1 csésze mosott rizzsel, 2 gerezd apróra vágott fokhagymával, megfűszerezzük az őrölt köménymaggal, pirospaprikával, kicsit megsózzuk, borsozzuk, és összegyúrjuk 2 tojással. Vizes kézzel kb. 3 cm átmérőjű kis gombócokat formálunk, és egyenként a forrásban lévő káposzta tetejére ültetjük a kb. 8-10 db gombócot. Csak akkor mozgassuk a fazekat, amikor a tojástól már összeálltak a gombócok. (Meg fognak nőni, ezért nagyobb fazekat használjunk, és ha kell, öntsünk fel egy kis vízzel.)

Kb. 30 perc főzés után befűszerezzük a káposztát a borsikafűvel, majoránnával, és beletesszük a karikára vágott kolbászt. Még főzzük 10 percig.

Közben 2 evőkanál olajon a lisztből világos rántást készítünk, pirospaprikát adunk hozzá, és felöntjük kevés hideg vízzel. A fazékban félretoljuk a gombócokat, óvatosan hozzáadjuk a rántást, összekeverjük a káposzta levével, és 1-2 percig forraljuk.

Tálaláskor előbb a gombócokat tesszük tányérra, majd erre öntjük a tejfölt.

Megjegyzés:

Nálunk sokszor volt ez ebédre, és nem szoktuk káposztába tölteni, mert régen nem lehetett kapni felénk. Így tehát csak a gombócok főttek a káposztában, finom kolbász és szalonna társaságában.