Sütőtökös-diós torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
Tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg sütőtök (előzőleg megsütve)
  • 10 dkg dió
  • 1 cs sütőpor
  • 20 dkg barna cukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 3 tojás (nagy)
  • 1 dl extra szűz olívaolaj
  • 1 dl tejföl
  • 1 tk őrölt fahéj

Krém:

  • 15 dkg mascarpone
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 dl habtejszín

Elkészítése:

Egy tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral, az őrölt fahéjjal és az apró darabokra vágott dióval.

Egy másik tálban keverjük habosra az egész tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a tejfölt és az olívaolajat is (ízlés szerint étolajat is keverhetünk hozzá). Végül keverjük hozzá az előzőleg megsütött, majd teljesen kihűtött sütőtököt is.

Ezután a lisztes keverékhez öntsük hozzá a sütőtökös keveréket, majd keverőkanállal, alaposan keverjük össze a tésztát. Egy 24 cm-es tortaformát zsírozzunk és lisztezzünk ki, majd öntsük bele a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 50-55 percig, tűpróbáig (én légkeverésnél 160 fokon, 50 percig sütöttem).

A sütőből kivéve hagyjuk a formában pár percig, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki egészen.

Tegyük egy keverőtálba a mascarponét, a lágy vajat, cukrot és a vaníliás cukrot, majd robotgéppel keverjük ki habosra. A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a mascarponekrémhez.

Tálalás előtt kanalazzuk a krémet a torta tetejére, szórjuk meg őrölt fahéjjal, majd ízlés szerint szeleteljük fel és úgy kínáljuk.