Sajtos roló

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1 kg mirelit, vajas, leveles tészta

Krém:

  • 7 dl tej
  • 4 púpos ek liszt
  • 25 dkg margarin
  • 2 tömlős sajt (füstölt)
  • 20 dkg füstölt sajt
  • 2 tojás sárgája
  • 1 tk só
  • 1 kk őrölt bors
  • 1 kk őrölt szerecsendió
  • 1 tojás a kenéshez
  • 15 dkg (trappista) sajt a végeihez

Elkészítése:

A sajtos töltelékkel kezdjük, mert kihűlt állapotban kell majd megtölteni vele a rolókat!

Egy edényben elkeverjük a lisztet a tejjel, beleszórjuk a fűszereket és egy sűrű besamelt főzünk. Közvetlen miután kész, levesszük a tűzről, belekeverjük a margarint, a tömlős sajtokat és a finomra reszelt füstölt sajtot is. Turmixgép habverő részével alaposan kikeverjük, végül a tojás sárgákkal zárjuk a sort, azokat is jól beleturmixoljuk a krémbe. Félretesszük, időnként megkeverjük, amíg a rudakat megsütjük.

A leveles tésztát kiengedés után vékonyra (2 mm) nyújtjuk és 15*2,5 cm-es csíkokra vágjuk. Ez a méret a képen látható fakanalakhoz pont passzol, de akinek van rolóformája, természetesen kicsit hosszabb csíkokat is vághat.

A tésztát feltekerjük a fakanálra úgy, hogy spirálisan csavarodva a két réteg legalább 2-3 mm-t fedje egymást.
Megkenjük felvert tojással és szilikonos sütőpapírral bélelt lemezre téve 190 fokon szép aranybarnára sütjük (kb 10-12 perc).

Miután kihűltek a rolók, nyomózsák illetve tortadíszítő segítségével megtöltjük a sajtkrémmel, a végeit reszelt sajtba mártjuk és már fogyasztható is.