Virslis pogácsa házi leveles tésztából

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1,5 kg lisztkeverék, (rétesliszt, és finomliszt 1 : 1 arányban)
  • 2 cs élesztő felfuttatva
  • 500g margarin
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 1 dl olaj
  • 1 dl fehérbor, vagy kevés ecet
  • kevés só, őrölt bors a tésztához
  • virsli + mustár
  • tojás a kenéshez

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit dagasztótálban megkevertem, majd jól összedagasztottam.

A tésztát hagytam kelni 30 percig, majd kinyújtottam. Rámorzsoltam a margarint, majd felülről, alulról, és mindkét oldalról ráhajtottam a tésztát. Rövid ismételt kelesztés után ismét kinyújtottam, összehajtottam, és pihentettem. Ezt megismételtem négyszer.

Újból kinyújtottam 1/2 cm vastagra, mustáros virslit tettem rá, majd ráhajtottam egy réteg tésztát. Kiszaggattam, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tettem.

A pogácsák tetejét megkentem enyhén sós felvert tojással, és előmelegített sütőben, 25 perc alatt aranybarnára sütöttem.