Eperboros desszertkolbász eperbor kocsonyával

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Kolbászhoz:

  • 1 kg sertéslapocka
  • 40 dkg hasaalja szalonna
  • 15 dkg kandírozott eper
  • 1 dl száraz eperbor
  • 1 kk só
  • 1 ek méz
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1 kk őrölt csemege paprika

A borkocsonyához:

  • 1 csomag (100g) eper ízű gyümölcskocsonya
  • 2 dl eperbor

Elkészítése:

A húst és a szalonnát ledaráljuk, de kérhetünk a hentestől is kolbászhús keveréket. A kandírozott epret 1 órára beáztatjuk eperborba, majd az epret kisebb darabokra vágjuk.

A mézet, a fahéjat, a pirospaprikát, az eperdarabokat és kevés sót a kolbászhúsba keverjük, többször összegyúrjuk, majd a bélbe töltjük. Kevés zsírt alátéve, megszurkálva, sütőben kisütjük.

Közben elkészítjük az eperbor kocsonyát. A gyümölcszselé használati útmutatóját követve, kis lángon víz helyett eperborral felfőzzük, majd dermedés után a kolbász mellé tálaljuk. Tehetünk bele a kandírozott eperdarabokból is.

Tipp:

Tálalhatjuk úgy is, hogy lapos tányérra öntjük, hagyjuk megszilárdulni, majd késsel kockára vágva, aszpikot készítünk belőle.