Gesztenyés, meggyes patkó

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 250 g liszt
  • 100 g vaj
  • 1 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 kk porcukor
  • 10 g élesztő
  • 1 csipet só

a töltelékhez:

  • 250 g gesztenyemassza
  • 1 marék leszűrt, kimagozott meggybefőtt
  • fél-fél deci tej és befőttlé
  • 1 tojás a kenéshez.

Elkészítése:

A tésztához minden hozzávalót egy mélyebb tálban összegyúrok. Cipót formálok belőle, majd az egészet belisztezve egy tiszta tálba rakom, konyharuhával letakarom, és langyos helyen fél óráig pihentetem.

Ezalatt kikeverem a tölteléket. A gesztenyemasszát tejjel és befőttlével kenhetőre kavarom (ízlés szerint kevés rum is adható hozzá), majd a meggyet is hozzáteszem.

A pihentetett tésztát 12 egyforma darabra vágom. Ezeket vékonyra nyújtom, a szélére kenek a masszából. Szorosan feltekerem, és patkó formájúra alakítom. Kivajazott, lisztezett tepsiben felvert tojással megkenem, és újabb fél óráig pihentetem.

Tojással ismét átkenem, és előmelegített, forró sütőben aranybarnára sütöm.