Almás-diós lepény

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
65 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tésztához

  • 60 dkg finomliszt
  • 20 dkg margarin
  • 175 g tejföl (1 kis pohár)
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2 tojás
  • 2 ek cukor
  • 2 csipet só

Töltelékhez

  • 2 kg alma
  • 3 ek cukor
  • 2 kk fahéj
  • 20 dkg dió (darált, vagy durvára vágott)

Elkészítése:

Az élesztőt belemorzsolom a tejfölbe és elkeverem. A lisztet elmorzsolom a margarinnal és a többi hozzávalóval együtt összegyúrom. Fél órát pihentetem.

Meghámozom és lereszelem az almát. Összekeverem a cukrot és a fahéjat.
Kétfelé veszem a tésztát, az egyik felét tepsi méretűre (38 x 30 cm) kinyújtom, leteszem a tepsi aljára és a dió felével megszórom.
Ráteszem a jól kinyomkodott almát, eligazgatom és megszórom a fahéjas cukorral, valamint a dió másik felével.

Befedem a másik kinyújtott tésztával, villával megszurkálom és cukros vízzel megkenem a tetejét.

180 fokra előmelegített sütőben, 35 percig sütöm. Ha kész, kiveszem a sütőből, meghintem porcukorral és egy óra múlva szeletelem.