Olasz rizottó alap

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 500 g rizottó rizs (pl. Arborio )
  • kb. 1,5 liter csirke alaplé vagy zöldség alaplé
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 100 g vaj
  • 75 g parmezán sajt
  • bors, bazsalikomlevél

Elkészítése:

Apróra vágom a hagymát és a fokhagymát. A vaj felét az olajjal felolvasztom szélesebb lábasban, és hozzáadom a hagymát. Lassú tűzön párolom néhány percig. Nem szabad megpirulnia, csak üveges legyen. Hozzáadom a fokhagymát és párolom még fél percig.

Ekkor keverem hozzá a rizst.Elkeverem, és pirítom közepes lángon 2-3 percig. Akkor jó, ha a rizsszemek széle már átlátszó, a közepük fehér. Felöntöm a rizst a borral. Keverem, hogy lassan beissza a levét a rizs.

Fontos, hogy a láng közben kb. közepesen erős legyen.

Folyamatos keverés mellett hozzáadagolom egy merőkanállal az alaplevet, amit felmelegítettem előre, mert hogy melegnek kell lennie.

Ha kellően krémes állagú lesz, és puha a rizs, akkor a vajat rádobom és elkeverem. A fele parmezánt is elkeverem benne, majd azonnal tálalom bazsalikommal és reszelt parmezánnal egy szép tálkában.