Vincellér kifli és zsemle

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

6 kifli – 6 zsemléhez:

  • 25-25 dkg sima liszt, teljes kiörlésű világos rozsliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • pici tej
  • pici cukor
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál szőlőmagolaj
  • 1,5 dl tej (2,8%-os)
  • 1 mokkáskanál só

A tetejére

  • 5 dkg bármilyen mag

Elkészítése:

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk A lisztet összekeverjük a tojással, a tejjel, sóval, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, majd a szőlőmagolajat. A tésztát hólyagosra keverjük, és kb. fél óra alatt meleg helyen megkelesztjük.

A megkelt tésztából 12 gombócot/kiflit készítünk, és olajjal megkent deszkára helyezzük. A tetejét olajjal megkenjük és megszórjuk szezámmaggal, tökmaggal,fenyőmaggal,stb.

További fél órát pihentetjük még így, majd előmelegített sütőben, 180°C-on 15-20 perc alatt megsütjük.