Máglyarakás nyírfacukorral

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 6 szikkadt kifli
  • 5 alma
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg nyírfacukor
  • 5 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kanál diétás baracklekvár
  • hozzávetőleg 1 liter tej
  • kevés őrölt fahéj
  • kevés mazsola
  • kevés rumaroma
  • fél citrom leve

Elkészítése:

Meghámozzuk az almákat, magházukat kinyomjuk, (alma magház kiszedővel) majd felszeleteljük.

Az almaszeleteket megcsorgatjuk citromlével, majd a vajjal, a fahéjjal, pár csepp rumaromával, a nyírfacukor harmadával enyhén megpároljuk.

A kifliket felkarikázzuk, a tojásokat szétválasszuk.

A tojások sárgáját a nyírfacukor másik harmadával, a vaníliás cukorral, a tejjel jól elkeverjük, a kifliket belemártogatjuk.

A kiflik felét kevés vajjal kikent 28 x 28 cm.- es sütőtálba fektetem, kevés lekvárral megkenem, a párolt almaszeletekkel beborítom, megszórom kevés mazsolával, majd a maradék kiflivel befedem a tetejét.

Sütőben addig sütjük, míg a teteje enyhén megpirul.

Közben a tojásfehérjéket a cukor maradékával, pár csepp rumaromával keményre verjük, majd a kifli tetejére kenjük. Elsimítjuk, és villával megmintázzuk, majd ismét a sütőbe tesszük.

Addig sütjük, míg a teteje enyhén megpirul.

A nyírfacukrot cukorbetegségem miatt használtam, és a diétás lekvárt is, ami szintén cukorbetegek számára is jó. a mazsolával is óvatosan bántam.