Tárkonyos zöldségleves húsgombóccal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 karalábé
  • 30 dkg zöldborsó
  • 2 sárgarépa
  • 1 paradicsom
  • 1 kisebb paprika
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg darált hús
  • 2-3 ek rizs
  • 1 tk liszt
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 dl főzőtejszín
  • őrölt bors
  • tárkony
  • 1 tk pirospaprika
  • 2 ek olívaolaj
  • 1,5 l víz

Elkészítése:

A karalábét, a sárgarépát és a vöröshagymát pucoljuk meg, majd a karalábét vágjuk kisebb kockákra, a vöröshagymát vágjuk fel apróra, a sárgarépát pedig vékonyan karikázzuk fel. A borsót fejtsük ki.

A darált húst ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg őrölt borssal, nyomjuk bele a fokhagymagerezdeket, adjuk hozzá a pirospaprikát és a rizst, majd dolgozzuk alaposan össze. Ezután vizes kézzel formázzunk belőle diónyi gombócokat.

A hagymát kezdjük el az olajon üvegesre párolni, majd adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket és a kifejtett borsót. Pár percig pároljuk, közben ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg őrölt borssal és tárkonnyal. Ezután öntsük fel a vízzel, tegyük bele a paprikát és a paradicsomot, majd forraljuk fel. Amikor felforrt, tegyük bele a húsgombócokat és forraljuk fel újra, majd vegyük kisebbre a lángot és addig főzzük, még a gombócok megfőnek.

A lisztet keverjük simára a tejföllel, majd keverjük hozzá a tejszínt is. Amikor a leves készre főtt, csorgassuk hozzá a leveshez, óvatosan keverjük össze, majd forraljuk fel és hagyjuk még pár percig főni.

Tálalás előtt hagyjuk a levest kicsit hűlni, majd úgy kínáljuk.