Elzászi almatorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 22 dkg liszt
  • 11 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojás sárgája
  • késhegynyi só

Töltelék:

  • 1 kg alma
  • 2 evőkanál citromlé
  • 10 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 1,25 dl habtejszín
  • 1 citrom reszelt héja

Szóráshoz:

  • porcukor

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit géppel összedolgozzuk és a hűtőbe tesszük 1 órára.

A tésztát lisztezett deszkán egyenletes vastagságúra, 26 cm átmérőjű lappá nyújtjuk és kibélelünk vele egy 24 cm-es tortaformát.

A meghámozott almákat ketté vágjuk, magházát eltávolítjuk és vékony szeletekre vágjuk, majd lecsoljuk citromlével. Arányosan elosztva, kívülről befelé haladva, körkörösen kirakjuk a tészta tetejét az almával. Kb 4-5 alma kell hozzá nagyságtól függően.

Közben egy tálban alaposan összedolgozzuk a cukrot, a tojásokat, a tejszínt és a reszelt citromhéjat. A tejszínes tojáskeveréket egyenletesen az almadarabok tetejére és közé öntjük.

190 fokos, előmelegített sütőben kb 30 percig sütjük. Amint elkészült kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni. Langyosan kivesszük a formából vagy az alját kiemeljük és megszórjuk porcukorral. Azonnal tálaljuk, mert frissen a legfinomabb.