Csőben sült almás kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 tasak instant élesztő
  • 3 tojássárgája
  • 4 ek cukor
  • langyos tej (amennyit felvesz)
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 4 alma
  • 1 citrom
  • őrölt fahéj
  • 2 ek kristálycukor
  • 1 tojás a kenéshez

Tetejére:

  • fahéjas porcukor

Elkészítése:

A hozzávalókból könnyen gyúrható tésztát készítek. Ezután olvasztott vajjal meglocsolom, és konyharuhával letakarva langyos helyen a duplájára kelesztem. Ha megkelt, akkor a tésztát lisztezett deszkán átgyúrom, és fél cm vastagra nyújtom.

Ezután 8, az alma átmérőjénél kicsit nagyobb korongokat szaggatok belőle. A többi tésztából pedig ujjnyi tésztákat sodrok. Ezután az almákat meghámozom, hosszában félbevágom, és egy-egy fél almát egy-egy tésztakorongra teszek.

Megkenem friss citromlével, hogy ne barnuljon be, fahéjas cukorral megszórom, a tészta szélét megkenem tojással, és a tésztacsíkokkal berácsozom.

Ezután az egészet lekenem a tojással, újból kelesztem, majd 170 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütöm.

Ha elkészült az almás kalács, langyosra hűtöm, és fahéjas porcukorral megszórom.

Tipp:

Ez egy erdélyi recept. Időigényes, de rendkívül finom.