Hozzávalók:
Tetejére:
Elkészítése:
A hozzávalókból könnyen gyúrható tésztát készítek. Ezután olvasztott vajjal meglocsolom, és konyharuhával letakarva langyos helyen a duplájára kelesztem. Ha megkelt, akkor a tésztát lisztezett deszkán átgyúrom, és fél cm vastagra nyújtom.
Ezután 8, az alma átmérőjénél kicsit nagyobb korongokat szaggatok belőle. A többi tésztából pedig ujjnyi tésztákat sodrok. Ezután az almákat meghámozom, hosszában félbevágom, és egy-egy fél almát egy-egy tésztakorongra teszek.
Megkenem friss citromlével, hogy ne barnuljon be, fahéjas cukorral megszórom, a tészta szélét megkenem tojással, és a tésztacsíkokkal berácsozom.
Ezután az egészet lekenem a tojással, újból kelesztem, majd 170 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütöm.
Ha elkészült az almás kalács, langyosra hűtöm, és fahéjas porcukorral megszórom.
Ez egy erdélyi recept. Időigényes, de rendkívül finom.