Erdélyi tejszínes fehérbab főzelék

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 500 g száraz fehérbab
  • 1 fej hagyma nagyon apróra vágva
  • 4 gerezd zúzott fokhagyma
  • néhány babérlevél
  • kevés borsikafű (csombor)
  • nagyon kevés lestyán levél
  • 200 g főzőtejszín
  • 1 csapott evőkanál liszt a habaráshoz
  • kevés almaecet
  • ízlés szerint só és őrölt bors

Elkészítése:

A babot előző este beáztatjuk.

Sós vízben feltesszük főni a babérlevelekkel és a fokhagymával. Kevés almaecetet is adunk hozzá. A csombort (borsikafű) és a lestyánt szárastól beletesszük a főzőlébe, de mielőtt behabarnánk, kivesszük a babérlevelekkel együtt.

Mikor a bab megpuhult, hozzáadjuk a hagymát és a liszttel, a főzőtejszínnel együtt jól összekeverjük. A kikevert tejszínes masszával behabarjuk a főzeléket.

Ismét felforraljuk, készre főzzük. Ha szükséges utánízesítjük és megborsozzuk. Az előre elkészített feltéttel tálaljuk.