Vaddisznópörkölt bográcsban

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 5 kg csontos vaddisznóhús
  • 1,5 kg vöröshagyma
  • 4 zöldpaprika
  • 3 paradicsom
  • kevés szárított kakukkfű
  • 4 ek őrölt pirospaprika
  • 1 ek csípős paprika
  • 2 dl száraz bor
  • kevés őrölt bors
  • köménymag
  • 1 pohár vörösbor
  • 2 ek zsír

Elkészítése:

A húst feldaraboltuk, külön téve a csontos részeket, és a színhúst. A hagymát félkarikára vágtuk, a zöldpaprikát, a paradicsomot karikára.

Két kanál zsír került a bográcsba, majd a csontos húsok. Erre egy réteg hagyma, kevés só, majd a színhús, amire újabb réteg hagyma, a karikázott paprika és paradicsom, valamint kevés szárított kakukkfű, őrölt bors, só, és köménymag.

A bogrács ilyenkor kuktaként működik, hiszen a hagymaréteg elzárja a kipárolgást. Így vizet tölteni alá fölösleges. 1 dl bor viszont került hozzá, mert az megelőzi az esetleges leragadást. (Bár a rendszeres mozgatás miatt, erre sem lett volna szükség.)  Az ízének viszont nem ártott!

Amíg fel nem rottyan, csak rázni szabad! Mikor megláttuk a forrás első jeleit, akkor lett először felkavarva. Nagyon kevés vizet adtunk hozzá, mert a hús leve elegendő volt a szafthoz. Időnként megrázva, ritkábban megkavarva főtt addig, míg a bordákról kezdett leválni a hús.

Ekkor borral elkevertük az édes és csípős paprikát, hozzátöltöttük a pörkölthöz, és készre főztük.