Jókai bableves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 60 dkg füstölt csülök
  • 1 szál gyulai kolbász
  • 25 dkg szárazbab
  • 5 sárgarépa
  • 2 petrezselyem gyökér
  • 1/2 zeller
  • 1 vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • kis csokor petrezselyemzöld
  • 1 dl tejföl
  • fűszerpaprika
  • olaj
  • őrölt bors
  • 1 ek liszt

Csipetkéhez:

  • 1 tojás
  • kevés liszt
  • pici só

Elkészítése:

A babot és a csülköt egy éjszakára beáztatom, másnap leöblítem. A csülköt a babbal együtt teszem fel főni néhány babérlevéllel.

Megtisztítom, feldarabolom a zöldségeket, a hagymát lereszelem. Mikor a csülök megfő, kezd leválni a csontról, kiszedem, és kihűlés után felkockázom. A megfőtt csülköt a zöldségekkel együtt (kivéve a hagymát) visszateszem a lébe, és megkóstolom. Ha még nem elég sós, nincs baj, mert a füstölt kolbász még javít az ízén.

A kolbászt is hozzáadom, majd lisztből, a hagymából, és kevés pirospaprikából rántást készítek, és hozzáadom a leveshez. A felaprított petrezselyem zöldjét is beleteszem.

Csipetkét készítek közben a tojásból, a lisztből, kevés sóból, és azt is belefőzöm a levesbe.