Csípős savanyú tokány belsőségekből

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1 sertéstüdő
  • 1 sertésszív
  • 1 sertésnyelv
  • 1/2 sertésfej füllel
  • 2 nagy vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3 nagyobb sárgarépa
  • 5 dl sűrű paradicsomlé
  • 1 citrom vagy kevés citromlé
  • friss bazsalikom
  • friss kakukkfű
  • friss petrezselyemzöld
  • őrölt bors
  • kevés csili vagy csípős paprika
  • 1 ek mustár
  • 3 alma
  • 1 marék savanyú káposzta
  • néhány babérlevél
  • kevés ecet
  • sertészsír

 

Elkészítése:

A fejet, a tüdőt nagyobb darabokra vágjuk, a szívvel és néhány babérlevéllel együtt sós, enyhén ecetes vízben, lassú tűzön főzni kezdjük.

Közben a vöröshagymát apró kockákra, a répát karikára, a meghámozott almát nagyobb kockákra vágjuk. A fokhagymát összezúzzuk, a savanyú káposztát apróbbra vagdossuk. A zöld fűszereket finomra aprítjuk.

A megpuhult húsokat hűtés után felcsíkozzuk. A főzőlét félretesszük.

A vöröshagymát kevés zsíron üvegesre pároljuk, a fokhagymát hozzáadjuk, sózzuk, majd a csíkokra vágott húst is hozzátesszük. A leszűrt főzőléből annyit öntünk rá, hogy az egészet ellepje. Belerakjuk a répát, a savanyú káposztát, a negyedbe vágott citromot vagy a citromlét, a paradicsomlét, a mustárt. Erősebben borsozzuk, csilivel vagy csípős paprikával ízesítjük, ha kell, még sózzuk.

Hozzáadjuk a darabolt almát és a zöld fűszereket. Ezután az ételt 30-40 perc alatt készre főzzük. Közben ha szükséges, a maradék főzőlével vagy vízzel pótoljuk az elpárolgó folyadékot.

Puliszkával és tejföllel tálaljuk. Más, szaftos ételhez való köretet is adhatunk hozzá (pl. galuskát vagy főtt tésztát).