Sólet

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 40 dkg nagy szemű bab /lóbab/
  • 20 dkg árpagyöngye
  • 1 szál füstölt kolbász
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 2 fej lilahagyma
  • 4-5 fej fokhagyma
  • 3 ek zsír
  • 3 ek liszt
  • 2 ek pirospaprika
  • 3 db babérlevél
  • 1 kis doboz sűrített paradicsom
  • 3 db füstölt ízű ízesítő kocka
  • fekete bors őrölt
  • só ízlés szerint

Elkészítése:
Babot és az árpagyöngyét előző nap beáztatom. Felteszem csak a babot és kb. 10 percig főzöm, majd a levet eltávolítom! /gyomor kímélés/. Répákat karikára vágom. Hagymát apróra vágom és a fokhagymával a zsíron üvegesre párolom. Ízesítő kockával kb. 1 liter vízzel alapot készítek / forró vízben feloldom/. Az alaphoz hozzáadjuk a hagymát, babot, árpagyöngyét, répát, babérlevelet, lisztet,  pirospaprikát, sűrített paradicsomot, /mindent egyszerre/ összekeverem. Lábos alá vastag lángelosztót teszek és nagyon kis lángon kb. 4-5 óráig főzöm / addig míg a bab meg nem puhul. Közben ha kell meleg vízzel pótolom. Nagyon laktató étel. Jól megy hozzá egy üveg hideg sör vagy egy pohár badacsonyi bor. Jó étvágyat kívánok.