Meggymártás

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 üveg (7 dl) magozott meggybefőtt, lehet 0,5 kg friss vagy fagyasztott is
  • 3 kanál cukor (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb is)
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • kevés friss citromlé és a citrom reszelt héja
  • csipet só
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 csapott kanál liszt vagy keményítő

Elkészítése:

A magozott meggyet feltesszük főni annyi vízben, hogy éppen csak ellepje. Ha befőttet használunk, a levével együtt tesszük fel főni, ekkor viszont kevesebb cukrot adjunk hozzá. Hozzáadjuk a fahéjat, a citromlevet, a cukrot, a citromhéjat és a csipet sót. A só kiemeli a többi ízt!

Rövid főzés után a tejszínből, a keményítőből vagy lisztből csomómentesre kevert habarással összefőzzük. A gyümölcsnek nincs szüksége hosszú időre a főzéshez, mert ha túlfőzzük, szétfő a gyümölcs húsa.

Tálalhatjuk pirított zsemlemorzsával és főtt vagy sült hússal.