Szürkemarha pörkölt bográcsban (almával)

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
15 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 5 kg marhahús
  • 1,5 kg hagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • 3 paradicsom
  • 3 zöldpaprika
  • 1 csípős paprika
  • 2 alma
  • 2 dl sós, darált, enyhén csípős paprika
  • 4 ek őrölt pirospaprika
  • 1 ek köménymag
  • 1 kk só
  • 1 kávéskanál őrölt bors
  • 2 dl száraz fehérbor

Elkészítése:

A hagymát megtisztítottam, majd félkarikára vágtam. (Ennél apróbbra nem kell, mert a hosszú főzés alatt úgyis szétfő.) A fokhagymát megtisztítottam, kés lapjával szétnyomtam. A húst megmostam, leöblítettem, majd kockákra vágtam. Utána ismét átöblítettem.

A hagymát zsíron elkezdem párolni, enyhén megsóztam, majd hozzáadtam 1 kanálnyi köménymagot. Azzal együtt kicsit pirítottam, majd a fokhagyma negyedét is beletettem a bográcsba. A húst is hozzátéve fehéredésig pirítottam. 5 perc pirítás után felöntöttem 1 dl száraz fehérborral, kevés vízzel, és belekerül a paprika és a paradicsom is.

Hozzáadtam a darált paprikát és 1 db csípős paprikát, majd megkóstoltam. Ilyenkor még egyáltalán nincsenek összeérve az ízek, de a sót már érezhetjük, kell- e még bele. Bográcsra passzoló fedővel lefedtem, és még egy órát főztem.

Megkevertem, kiszedtem a paradicsomok közben levált héját. Újabb főzés következett a fedő alatt, majd forgatások. Fél óra múlva tettem hozzá az őrölt borsot és a fokhagyma félretett háromnegyedét, valamint két darab feldarabolt almát. Igen! Jól olvassátok, almát!

Négy kanál őrölt pirospaprikát kevés fehérborral elkevertem, majd azt is hozzáadtam a már fortyogó pörköltléhez. Ekkor nyerte el végleges színét és ízét a pörkölt.